2015. december 27., vasárnap

Hogyan neveljük gyermekünket

Minden  idők  legszebb  mesekönyvei, amit  imádnak  a  gyerekek.
Sokszor  az  ember  azt  sem  tudja  milyen  mesekönyvet  lenne
érdemes  megvenni,  hiszen  nagyon  sokféle  van. Itt  talán  találsz
egy  párat,  amit  érdemes  lehet  megvenni. A  cikket  a  Femina
oldalán  találtam.




Szegedi Katalin: Álomcirkusz

Szegedi Katalin, aki hazánkban az egyik legfoglalkoztatottabb illusztrátor, ezúttal nem csak az ecsetet, de a tollat is magához ragadta. Csodálatos, álomszerű képei a mese hátteréül szolgálnak és a varázslatos történetet is ő maga írta. Ha porontyod szereti a varázslatos meséket, ahol a valóság egészen más fénybe kerül, és ahol minden megtörténhet, az Álomcirkusz garantáltan az egyik kedvence lesz!


Azoknak, akik még nem ismerik az Álomcirkuszt, bemutatnám a könyvet. Szegedi Katalin érthetően, érzelmesen és szellemesen mesél. Az első oldalon már látjuk Panka kötéltáncos nyuszit és a többi cirkuszi mutatványos nyuszit. Ahová egyszer csak belép Péter, a zenebohóc nyuszi és elkezd hegedülni. Míg a cirkusz igazgatóját muzsikája nem győzi meg, addig éjjeli szerenádja olyan boldoggá teszi Pankát, hogy ő rögtön igent mond neki, hozzámegy a Szent-Nyúl templomban. A lagzit mézes hetek követik: Péter egyre jobban hegedül, még Panka egyre inkább gömbölyödik. Péter elmondja, az az álma, hogy egyszer lesz egy saját cirkusza, egy Álomcirkusz. Azt, hogy hogy alakul a nyuszi pár élete, valóra válik-e Péter álma, nem mondanám el. Inkább említést tennék még a férj és feleség vidám baráti társaságáról, melynek tagjai: Süni, Bari, Cicus, Tücsök, Süni és Borz.


 

 Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kalandjai

Bartos Erika Anna, Peti és Gergő történeteivel minden gyerekbajra tud egy mesét: a nagy bilitréningre, a kistestvér érkezésére, az örömtelibb szünetekre és az iskolakezdésre egyaránt. Az apró meséskönyvekkel bármikor kedveskedhetsz porontyodnak!





 

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája

A gyönyörűen illusztrált mesekönyv 2009-ben elnyerte a Fitz József díjat. L. Frank Baum örökérvényű meséje a csodavilágba csöppent Dorkáról szól, aki nem akar mást, csak hazajutni, mégis a rejtélyes Varázsló, és a gonosz Nyugati Boszorkány útjába kerül. Barátai, a Bádogember, a Gyáva Oroszlán és a Madárijesztő azonban mindent megtesznek, hogy hazaérhessen.



2015. december 22., kedd

Maci Laci első Karácsonya mesefilm

Hol  volt  hol  nem  volt.
Fent  a  hegyekben, ahol mindenütt hó borította  a  tájat és a medvék is  már  rég téli álomba  szenderültek. Itt  fent  a  hegyekben volt  a Jellystone  szálló, ahol  alig  akadt  vendég, és  ezért
a  tulajdonos  be  akarta  zárni. De  még  utoljára nyitva  tartott. Megérkeztek  az  első  vendégek
Foxi Maxi, Nyegleó, Papi Tapi és Tappancs a Jellystonebe jönnek az ünnepekre, hogy együtt vigadjanak barátaikkal. Egy  meghitt karácsonyi ünneplésre. És  még  szerencse,  hogy  Maci  Laci  és  Bubu  rég  alszanak a  barlangjukban. Itt  élt Remete  Rezső  is  aki nem  szerette  a  turistákat  és  ezért  mindig  ijesztgette  őket. A turisták  zajt  csapnak  és  Maci  Laci  felébred  erre  a  dübörgésre. Mivel  nem  tudnak  aludni, Bubuval  együtt  megnézik,  hogy  mi  ez a  lárma. Hogy álcázzák magukat  beállnak  pincérnek. A vadőr pedig  nem  hisz  a  szemének. Vajon  tényleg  a  medvéket  látta, vagy  csak  káprázik  a  szeme? De  bizony  nem tévedett,  ez  valóban  Maci  Laci  és  Bubu. Üldözőbe  veszi  őket, hogy  visszavigye  őket  a  barlangba. Közben  megérkezik  a  tulajdonos  is,  Taracki  Perecke  asszony az  unokaöccsével,a  gonosz  beképzelt Grimbuszkával. 
Mivel  Maci Laci   többszörösen  is  megmenti  a  tulajdonosnő  életét,  ezért  mindig  előléptetik. Nem  hátrál  meg, összefog  a  barátaival,  hogy  megmentsék  a  szállodát  és hogy   közösen  ünnepeljék  meg  a Karácsonyt,  hiszen   eddig  Ő  és  Bubu  maci  mindig  átaludta  az  Ünnepet.
Így  lesz  ez  Maci  Laci  első  Karácsonya.







Egy  kis  előzetes  a  meséből




2015. december 21., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Nem  tudod  mit  vegyél  Karácsonyra  gyermekednek?
Minden idők  legszebb  mesekönyvei, amit  imádnak a
gyerekek. Nem  hiányozhat  egy  gyerekszobából  sem.
A  cikket a  Femina  oldalán  találtam




Grimm mesék

Jacob és Wilhelm Grimm nyelvtudósok nevét sokkal inkább gazdag mesegyűjteményüknek köszönhetően ismerik a világ különböző pontjain. A Grimm mesék nélkül valószínűleg Disney sem lenne, hiszen Csipkerózsika, Hamupipőke és Hófehérke is az ő hercegnőjük. A teljes mesegyűjtemény nélkülözhetetlen tagja a gyerekkönyvtárnak.





Benedek Elek: Magyar népmesék

A magyar népmesék hihetetlenül gazdag tengeréből Benedek Elek számos gyöngyszemet válogatott össze. Gyermeked sem maradhat ki a történetekből, ahol mindig van egy legkisebb királyfiú, egy szegény, de jóságos lány, aki elnyeri méltó jutalmát. Olvass neki a legszebb népmesék közül!





Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Lewis Caroll klasszikus meséje nem hiányozhat egyetlen mesegyűjteményből sem. A Szegedi Katalalin illusztrációival készült kötet igazán különleges, hiszen legalább annyira gazdag vizuális élményt nyújt, mint amilyen élvezetes a mese. Alice szimbolikus történetéből felnőttekés gyerekek egyaránt tanulhatnak.

2015. december 19., szombat

A Fenyőfa Karácsonyi mesék

Hol  volt  hol  nem  volt.
Kiskorunkban  úgy  érezzük,  hogy  jó  lenne  már  felnőttnek  lenni.
Ezért  ezt a  mesét  minden  gyereknek hallania  kell.
Egyszer  volt  hol  nem  volt,  volt  egyszer  az  erdőben  egy  szép
sudár  kis  fenyőfa. Állandóan  bosszankodott,  hogy  mindenki  csak
átnéz  rajta,  a  nyúl  is  csak  ugrándozik  össze- vissza  és  senki  sem
figyel  rá  eléggé.  Az  idősebb  fenyőfák  vigasztalták, hogy  addig  örüljön,
amíg  kicsi,  és  örülni  kell  mindennek. A  napnak, a  szélnek  és  mindennek,
ami  csak  történik  vele.  De  ő  arra  vágyott, hogy  világot  láthasson. Teltek-
múltak  az  évek.  Körülötte  már  kivágtak  minden  fát,  de  ő  ott  maradt.
Míg  egy  téli  napon  érte  is  eljöttek  és  kivágták.  Boldog  volt  , mert  egy
nagy  szoba  közepén állították  fel  és  fel  is  díszítették.  Úgy  érezte,  hogy
Ő  egy  különleges  fa.  Eltelt  egy  pár  nap,  leszedték  a  díszeket  és  felvitték
a  padlásra. Szomorú  lett  és  ráébredt  arra,  hogy  a  felnőtteknek  mennyire
igazuk  volt. Visszaemlékezett a  régi  szép  időkre,  míg  ki  nem  vágták.
Lehullott a  lombja  és  egy nap  levitték  és  rátették  a  tűzre.  Ő  pedig  füstté
alakult  át.  Felszállt  egészen  az  égig, ahol  újra  találkozott a  Nappal  és a
Széllel. Boldog  volt  mert  teljesült  az  álma,  mert  most már  oda  mehetett
ahová  csak  akart,  és  örülni  kell  mindennek, ami  csak  van  az  életünkben.
Tanulságos  kis  mese,  mindenkinek  csak  ajánlani  tudom
Andersen  meséi











Hogyan neveljük gyermekünket

Nem  tudod  mit  vegyél  karácsonyra  gyermekednek?
Minden  idők  legszebb  mesekönyvei,  amit  imádnak
a  gyerkőcök. A  cikket a  Femina  oldalán  találtam.


J.R.R. Tolkien: Kürtő úr

Tolkien egykor saját gyermekeinek szórakoztatására írta Kürtő úr meséjét. A fakszimile kiadás a zseniális nyelvész-író saját kézírását és rajzait is tartalmazza. A gyűrűk ura szerzője ezúttal eposz helyett egy kedves gyerekmesét kanyarított abból, ami épp eszébe jutott. Így kerülhet egy világba Paprika asszony, Erős úr, és maga Kürtő úr.




Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsola és Tádé valószínűleg minden szülő számára ismerős, azonban a mai gyerekek is megismerkedhetnek a kedves zöld bábmalac történetével. Bródy Vera bábfigurájának története minden fontos pillanatban elkíséri a gyerekeket, ezúttal az új kistestvér érkezése miatti bánatát osztja meg velük.

 




Beatrice Potter: Nyúl Péter kalandjai

Beatrice Potter olyan korban élt, amikor a nőknek a konyhában, és nem az íróasztal mögött volt a helye. Az ő képzeletét a háziasszonyi teendők helyett mégis csodálatos gyerekmesék népesítették be már egészen fiatalon. Ezeket papírra is vetette, és saját rajzaival illusztrálva. Nyúl Péter, a kóbor nyuszi Potter első hőse volt, akit még sok állatfigura, és mese követett.




2015. december 17., csütörtök

Hogyan neveljük gyermekünket

Nem  tudod  mit  vegyél  gyerkőcödnek  ajándékba?
Mesekönyvek,  amiket  imádnak  a  gyerekek.
A  cikket a  Femina  oldalán találtam


Szabó Magda: Bárány Boldizsár

Bárány Boldizsár régóta az alapmesék közé tartozik. Szabó Magda ragyogó nyelvezettel, játékos szófordulatokkal mondja el a nemtörődöm kisbárány történetét, aki a mese végén jó útra tér. A kötetet Szalma Edit illusztrálta.





Szabó Magda: Tündér Lala

Szabó Magda az egyik legnagyobb magyar író ugyanolyan élvezetes gyerektörténeteket írt, mint amilyen színvonalas felnőtt szépirodalmat. Az a világ, amit a kicsiknek megálmodott, még felnőtt szemmel is csodálatos. A Tündér Lala sokak meghatározó gyerekkori olvasmánya,  Szegedi Katalin illusztrációival készült különleges újrakiadás pedig a mai gyerkőcök kedvence is.




Benedek Elek: A csodaóra

Az író legszebb meséiből készült válogatás Benedek Elek születésének 150. évfordulóján, 2009-ben jelent meg. A nagyszabású mesegyűjteményt Bányai Éva fantáziadús rajzai teszik teljessé. Az ízes nyelvezetű, ugyanakkor nagyon is mai mesék kicsik és nagyok kedvencei lehetnek.



2015. december 15., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

Nem  tudod  mit  vegyél  Karácsonyra?
Mesekönyvek, amit  imádnak  a  gyerekek.
A cikket  a  Femina  oldalán  találtam


Andersen meséi

Hans Christian Andersen dán meseíró történetei világszerte ismertek. A kis gyufaáruslány, A kis hableány és A rendíthetetlen ólomkatona mind az ő fantáziájának szülöttei. Ezekről a varázslatos történetekről pedig kár lenne lemaradnia a gyerkőcnek!



Ördögh Ottó, Róth Anikó: Zsákmese

Ördögh Ottó lenyűgöző meséje, Róth Anikó rajzai és festményei révén a mesék álomvilágába kalauzolja a gyerekeket. A telhetetlen, mohó Zsák, és a kislány története esti mesének is kiváló. Készülj fel rá, hogy a különlegesen kidolgozott könyv képei, és színes betűi nyomán te is olthatatlan vágyat érzel, hogy együtt utazz a világegyetem egyszerű csodái felé Zsákkal, a kislánnyal és csemetéddel.






Petre Ispirescu: A hegyek tündére

Az elsősorban kisiskolásoknak szánt mesekönyv a 19. században élt erdélyi román meseíró népmese-feldolgozásainak gyűjteménye. Ha egy díjnyertes könyvvel szeretnéd meglepni gyermeked, a 2003-es Szép Magyar Könyv-díj nyertese tökéletes választás. A tündérek és királyfiak történeteit Szegedi Katalin gazdag rajzai teszik a gyerekek számára még csodálatosabbá.






2015. december 13., vasárnap

Száncsengő Karácsonyi mesék

Hol  volt  hol  nem  volt
Volt  egyszer egy  nagyon  szegény  család. Két  gyermekük  volt, Besz és  Tomi
Rosszul  ment  a  soruk.  Az  édesapa  kénytelen  volt  mindent  eladni, még  a
tehenet is, hogy a  közelgő Karácsonyi  Ünnepre  legyen  mit  enniük,  de  ajándékokra
már  nem  futotta. Maradt  még  egy  lovuk,  végül  azt  is  eladta, hogy  tudjon  venni
ajándékokat  a  gyerekeknek. Mert  azt  gondolta, hogy így  meglepi  őket  és  boldogok
lesznek. De  Besz  és  Tomi   nem  örültek  annak, hogy  édesapjuk  eladta  a  lovat,  Kriszt,
hiszen  nagyon  szerették. Ráadásul  ők  is  készültek  egy  Karácsonyi  meglepetéssel  a
szüleiknek. Saját  maguk  csináltak  egy  szánkót.  De ,ha  nincs  lovuk,  ki  fogja akkor
húzni a  szánt.  Eljött  a  Karácsony  napja, az  ajándékozás  ideje.  A  gyerekek  kaptak
ajándékot,  de  jobban  örültek  volna,ha  Kriszt  kapják  vissza.  Mivel  Karácsony,  van  mindenkinek   lehet  egy  kívánsága.  Az  édesapa  látta  a  gyerekek  arcán, hogy  nem
igazán  örülnek  az  ajándékoknak,  így  azt  kívánta, hogy  Krisz  bárcsak  újra  velük
lehetne. És  megtörtént  a  csoda, a  ló  ott  termet. Besz  és Tomi is  átadta az ajándékot,
és  együtt  vidáman  elindultak  szánkózni.  Közben  pedig  ezt  a  dalt  énekelték :
Mert  a  Karácsonykor  az  a  legszebb  ajándék, ha  együtt  van  a  család.
Mindenkinek  Békés  Boldog  Karácsonyi  Ünnepeket  Kívánok!

"   Szikrázik  a  hó,  nevetésünk  messze  száll,
    És  a  kiscsikó  a  szánnal  megsem áll  ha ha  ha
    Tág  a  lélek  itt,  akár  a  láthatár,
    S  jókedvünknek  hangjait  a  szél  is  tudja  már.

   Csengő  szól ,  csengő  szól, cseng  és  bong az  út
   Kisszánukkal  csemgős  csikónk  nagy  vidáman  fut
   Csengő  szól ,  csengő  szól, cseng  és  bong az  út
   Kisszánukkal  csemgős  csikónk  nagy  vidáman  fut   "







 Itt  pedig  megnézheted  a  mesét  is