2016. január 2., szombat

Hogyan neveljük gyermekünket

Nézz körül otthon, és használd fel a legegyszerűbb tárgyakat a közös játékhoz,
hogy gyermekeddel együtt szórakozhass! A  cikket  a Femina  oldalán találtam.
A  gyerekek  fejlődésében  nagyon  fontos,  hogy  milyen  játékokat  játszik.
Fontos,  hogy  teret  engedjünk  nekik, és  jól  érezzék  magukat.





A kicsik számára rengeteg mulatságot jelent a játék, ezenkívül általa sajátítják el a szociális készségeket is. Nem kell azonban a legdrágább fejlesztő játékokat megvásárolnod, hiszen otthon is annyi eszközzel szórakozhattok, hogy a nap 24 órája sem lenne elég a lehetőségek kimerítéséhez.
Mielőtt azonban túlságosan belemelegednétek a mókába, és te is gyermekeddel együtt élveznéd a legkreatívabb otthoni játékokat, melyeket olykor egy hirtelen ötlet szül, még lesz egy kis dolgod.



Szabályok a játékhoz

Akkor se feledkezz meg a legfontosabb szabályokról, ha játszani kezdesz csemetéddel. Fontos, hogy az élvezetes tevékenység során is megtapasztalja a korlátokat, melyekkel később a mindennapi életben is kénytelen lesz szembesülni, de csak annyira légy szigorú, hogy a játék örömét ne rontsd el!

Kapcsold ki a tévét!

Az oktatási célú műsorok fontosak lehetnek, de a gyerkőc többet tanul azzal, ha csinálja a dolgokat, mint azzal, ha nézi. Ne tiltsd el a kicsit a tévétől és a számítógéptől teljesen, de szabd meg, egy nap mennyit ülhet előtte, és ügyelj rá, hogy ez ne céltalan nézelődéssel teljen.

Vegyél részt a játékban!

A közös játék ne arról szóljon, hogy ülsz, és figyeled, hogy a gyerek hogyan foglalja el magát. Légy aktív és kezdeményező: vedd rá, hogy bújócskázzon vagy fogócskázzon veled. Játssz vele boltosat, mackókórházasat vagy hasonlót, ugyanakkor ne avatkozz bele minden játékba. Jó, ha a gyerek megtanul egyedül is szórakozni.


Hadd legyen rendetlenség!

Bizonyos határokon belül nem baj, ha szemed fénye rendetlenséget csinál. Adj rá játszóruhát, és hagyd, hogy legalább egyszer az ujjai között préselje ki a festéket. Ne aggódj, ha hempereg a füvön: a foltok kijönnek mosással, róla pedig lemoshatod a kádban. Végül a rendrakás sem maradhat el, azonban fogd fel ezt is játékként, és vele együtt teremts tisztaságot.