2015. november 30., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Nagyon  fontos  ételek  a  fejlődő  szervezetnek.
De  nekünk  felnőtteknek  is  fontos,  hogy  együnk
minnél  több  zöldséget  és  gyümölcsöket.
A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam.


Sárgarépa

A sárgarépa rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz, ezen kívül rostban gazdag, vagyis segít megelőzni a székrekedést. A szem- és bőrbetegségek kialakulása ellen is védelmet nyújthat csemetédnek.



Cékla

A cékla ideális étrend-kiegészítő a gyerekeknek, hiszen vérképző hatású, valamint beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.




Hús

Húsra minden gyereknek szüksége van a megfelelő fehérjebevitel miatt, így nem tanácsos vegetáriánus étrendet kialakítani fejlődésben lévő gyerekeknél. A fehérje fontos szerepet játszik a növekedésben, de a sejtek regenerálódási folyamataiban is részt vesz.




Spenót

Popeye kedvencét a gyerekek nem mindig szeretik, pedig sok benne a vas, a folsav és a B-vitamin is. A folsav csecsemőknél segít megelőzni az idegcsatorna-rendellenességek kialakulását.
Talán az óvodában nem voltál nagy spenótrajongó, ám felnőttként érdemes újra megpróbálkoznod a levélzöldséggel.




 Mi  van  a  Spenótban?

A közhiedelemmel ellentétben a spenót nem sok vasat tartalmaz, viszont karotinoidokban és vitaminokban annál gazdagabb.
Popeye kedvence biztos forrása az antioxidáns béta-karotinoknak, a folsavnak, a K-, illetve C-vitaminnak. A benne lévő káliumnak köszönhetően enyhe vízhajtó hatással bír, így segít megszabadulni a hasi tájékon felgyülemlett felesleges vízmennyiségtől.
Emellett sok magnéziumot, B-vitamint, mangánt, luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ez utóbbi kettő a látás szempontjából fontos: segítenek elkerülni a szürkehályog és a sárgafolt-elfajulás kialakulását. Ráadásul, mivel a sötét színű zöldség igen laktató, nem kell tartanod az éhezéstől