2016. március 30., szerda

Hogyan neveljük gyermekünket

Nem sikeres gyermekünk a sportokban?

Szembesültünk-e már azzal szülőként, hogy jót akartunk gyermekünknek, már többféle sportra is beírattuk, de nem volt sikerélménye? Nem tudta elsajátítani a sportági alaptechnikákat, mint például az úszást, tornát, lovaglást, kosárlabdát, kűzdősportokat?

 

 

 

A sport eredményességének feltételei

Minden sporthoz alapvetően jó testséma, mozgáskoordináció, megfigyelés, mozgásos mintamásolás, figyelem, megfelelő izomtónus, megkülönböztetés kell. Ezek hiányában nem tudjuk elsajátítani az adott sportágat.

Például egy laza, gyenge izomtónusú gyermek, akinek a kokontrakciója (ellentartása) gyenge, nem lesz sikeres a kűzdősportokban, hiszen mindig alulmarad az erősebbekkel szemben.
Lovaglásnál csak a helyes üléshez is egyszerre több dologra kell figyelni: egyenes hát, szártartás, csukló tartás, sarok lenyomás,  a ló irányításáról még nem is beszéltünk.

Úszásnál az esetleg fennmaradt csecsemőkori nyaki reflexek megakadályozzák a helyes siklás, gyorsúszás elsajátítását, hiszen a fej fordítására a karok reflexesen behajlanak.

Kézilabdánál, kosárlabdánál pedig a figyelem nagyon fontos, hiszen az adott szabályokat be kell tartani. Figyelni kell, hányat léphet a gyermek mielőtt továbbpasszolja a labdát.

Ha azt látjuk, hogy gyermekünk sikertelen a sportokban, érdemes utánajárni, hogy mi lehet a háttérben. Ez gyakran a felsorolt dolgok egyike.

Ebben az esetben a sportot érdemes felfüggeszteni, s a gyermeket Tervezett Szenzomotoros Tréninggel fejleszteni. Ha a fennmaradó reflexek leépülnek, mozgáskoordináció, figyelem is javul, akkor érdemes a sportot újra folytatni, immár nagyobb sikerrel.

 Minden esetben fontos, hogy a gyerek maga válassza a sportágat, és ne szülői nyomásra döntsön. Végül pedig éreztessük vele, hogy ha már nem szeretné csinálni, akkor bármikor kiszállhat, és ez nem gyávaság, vagy feladás, hanem egyszerűen egy életszakasz lezárása
 Forrás:   ügyesgyerek.com