2016. március 1., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

Vizi fejlesztés

 A víz amellett, hogy hatalmas élményforrás a gyermekek számára, nem csak a fizikumuknak, egészségüknek tesz jót, de az idegrendszerüknek is. A bőrünk a legnagyobb érzékszervünk, mely a vízben folyamatos ingerlést kap, hiszen a víz sokkal sűrűbb a levegőnél. Nem véletlenül alkalmazzák a vízi-terápiát olyan gyermekeknél, akiknek a mozgása, érzékelése  éretlenebb az életkorukhoz képest.

 

 

 

Élő vizek vs. uszoda

Sajnos az élő vizek adta lehetőséget csak nyáron tudjuk kihasználni, pedig itt még plusz töltetként jelentkezik az élő víz energetizáló hatása, valamint a különböző elemek együttes jelenléte (tűz-nap, víz, föld, levegő). Az uszodák viszont egész évben rendelkezésre állnak a fejlesztéshez. Vizi foglalkozások alatt elsősorban vízhez szoktatásra, vízi ügyességi játékokra gondolok az életkori sajátosságokhoz igazodva.

Vizi fejelsztés az egyes életszakaszokban

Egészen pici babáknál figyelembe kell venni, hogy a víz hőmérséklete meleg legyen, hiszen a hőszabályozásuk még nem alakult ki, s így hosszabb idő alatt még a 30 fokos vízben is ki tudnak hűlni. Ha lehet, olyan babaúszást válasszunk, ahol nem tartják fennt a búvárreflexet, hiszen ennek pont le kell épülnie az egészséges fejlődéshez, s a gyermeknek majd tudatosan kell irányítania a légvételét. Nagyobb gyerekeknél, ovisoknál olyan játékokat érdemes választani, ahol együttesen jelen van a figyelem, ügyesség, állóképesség. Tehát sok eszköz alkalmazásával kialakított gyakorlatok (pl.: vízben való közlekedés tárgyhurcolással, gyűjtögetős játékok, vízi deszkán egyensúlyozás, azon való evezés, stb.).

Vizi fejlesztés a szociális kapcsolatokért

A víz egy olyan közeg, ahol a szociális-, társas kapcsolatok is erősíthetők, hiszen a vízben egymásra vagyunk utalva. A mély víz kimondottan segítő közeg tud lenni olyan helyzetben, ahol erősíteni kell az anya-gyerek kapcsolatot, hiszen a gyerek kénytelen az anyába csimpaszkodni, ha nem akar lesüllyedni a víz alá. Ha nincs különösebben gond a gyermekünk fejlődésével, tekinthetjük az uszodai, tavi játékot egy közös örömteli programnak a szülővel, ahol mindenki jól szórakozik. Akinek viszont fejlesztésre van szüksége, érdemes szakember segítségét kérni, hogy a programot a gyermekre lehessen szabni.
Farkas Eszter, az Ügyesgyerek Központ vezető szakértője
Forrás:  ügyesgyerek.com