2016. március 19., szombat

Hogyan neveljük gyermekünket


Mivel segíthetünk mi a gyermek fejlődése során?

Sokan valahogyan ösztönösen is nagyon jó szülőkké válnak, másoknak kell egy kis segítség, tanács. Bármelyik típushoz is tartozunk, ahhoz, hogy gyermek fejlődése józanul, elfogulatlanul kerüljön megítélésre, érdemes nyitott szemmel járni a környezetünkben lévő hasonló korú gyermekeket figyelve, vagy szakemberek tanácsait olvasva.

 

  A gyermek fejlődése és a tanítási módszerek

Segíteni is akkor tudjuk a gyermek fejlődése alatt végbemenő változásokat, ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok zajlanak a gyermek fejlődése közben, milyen funkciók érnek abban az időszakban.

Sokat segít, ha nem csak az életkori sajátosságokkal vagyunk tisztában, hanem azzal is, hogy megfigyeljük gyermekünk milyen típusú, (taktilis, verbális, vizuális, auditív). Ennek függvényében tudjuk segíteni a tanulásban, s a jutalmazás is annál hatásosabb, minél jobban figyelembe vesszük ezt. Például míg az auditív gyermekek nagyon szeretik, ha megdicsérik őket, a taktilis gyermekeknek a simogatás sokkal nagyobb örömet jelent. A verbális gyerekek nagyon szeretik, ha az a jutalom, ha valamit elmesélhetnek, rájuk figyelünk.

Ez vonatkozik a tanulási módszer kiválasztására is. Az auditívnak elég meghallgatni, a vizuális szereti látni is, amit hall, a taktilis pedig kipróbálni, a verbális pedig szereti maga megfogalmazni, elmondani a leckét. De természetesen minél több csatornán jut be egy információ, annál jobban működik, annál könnyebben tanulja meg a gyermek.
Forrás :   ügyesgyeresk.com