2016. március 30., szerda

Hogyan neveljük gyermekünket

Nem sikeres gyermekünk a sportokban?

Szembesültünk-e már azzal szülőként, hogy jót akartunk gyermekünknek, már többféle sportra is beírattuk, de nem volt sikerélménye? Nem tudta elsajátítani a sportági alaptechnikákat, mint például az úszást, tornát, lovaglást, kosárlabdát, kűzdősportokat?

 

 

 

A sport eredményességének feltételei

Minden sporthoz alapvetően jó testséma, mozgáskoordináció, megfigyelés, mozgásos mintamásolás, figyelem, megfelelő izomtónus, megkülönböztetés kell. Ezek hiányában nem tudjuk elsajátítani az adott sportágat.

Például egy laza, gyenge izomtónusú gyermek, akinek a kokontrakciója (ellentartása) gyenge, nem lesz sikeres a kűzdősportokban, hiszen mindig alulmarad az erősebbekkel szemben.
Lovaglásnál csak a helyes üléshez is egyszerre több dologra kell figyelni: egyenes hát, szártartás, csukló tartás, sarok lenyomás,  a ló irányításáról még nem is beszéltünk.

Úszásnál az esetleg fennmaradt csecsemőkori nyaki reflexek megakadályozzák a helyes siklás, gyorsúszás elsajátítását, hiszen a fej fordítására a karok reflexesen behajlanak.

Kézilabdánál, kosárlabdánál pedig a figyelem nagyon fontos, hiszen az adott szabályokat be kell tartani. Figyelni kell, hányat léphet a gyermek mielőtt továbbpasszolja a labdát.

Ha azt látjuk, hogy gyermekünk sikertelen a sportokban, érdemes utánajárni, hogy mi lehet a háttérben. Ez gyakran a felsorolt dolgok egyike.

Ebben az esetben a sportot érdemes felfüggeszteni, s a gyermeket Tervezett Szenzomotoros Tréninggel fejleszteni. Ha a fennmaradó reflexek leépülnek, mozgáskoordináció, figyelem is javul, akkor érdemes a sportot újra folytatni, immár nagyobb sikerrel.

 Minden esetben fontos, hogy a gyerek maga válassza a sportágat, és ne szülői nyomásra döntsön. Végül pedig éreztessük vele, hogy ha már nem szeretné csinálni, akkor bármikor kiszállhat, és ez nem gyávaság, vagy feladás, hanem egyszerűen egy életszakasz lezárása
 Forrás:   ügyesgyerek.com




2016. március 20., vasárnap

Zootropolis - Állati nagy balhé Walt Disney mese

Hol  volt  hol  nem  volt
Az  idők  változnak, Ebben  a  mesében,   a   modern  világban  az  állatok  békésen  élnek  egymás  mellett, és  mindenkiből  az  lehet  ami  csak  akar. Judy Hopps,  egy    répatermesztő   farmer  lánya   már  kiskora  óta   rendőr   szeretne  lenni.  Kiválló  végzetséggel  el  is  végzi  az  iskolát.  Minden   álma  valóra  válik,  amikor  megérkezik  a  nagyvárosba,  Zootropolisba,  a modern emlősök fővárosába,  varázslatos  hely. Olyan részekből áll, mint az elegáns Szahara tér vagy a zord Tundraváros. Itt nem számít ki vagy, a legnagyobb elefánt és a legkisebb mókuscickány is megfér egymással.  Judy,  amikor  megérkezik,  rá kell, hogy ébredjen, nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős állatokkal telezsúfolt rendőrségen.  Beosztják  parkőrnek ,  ekkor  ismerkedik
meg  a  ravasz, furfangos,  gyors észjárású szélhámos rókával, Nick Wilde-dal.  Judy  mindenképpen
bizonyítani  akar,  végül  rábíznak  egy  ügyet,  amire  48  órát  kap,   és   Nickkel  együtt  nyomozásba  kezd,  ami  nem  is  olyan  egyszerű   feledat ,  mint  gondolta  volna.  De  Judy  nem  adja  fel.  Végére  akar  járni  az  ügynek.  Azonban  ki  a  barát ?   És  ki  a  bünöző ?  Biztos,  hogy
mindenki  az  aminek  mutatja  magát ?






Egy  kis  előzetes  a  filmből

2016. március 19., szombat

Hogyan neveljük gyermekünket


Mivel segíthetünk mi a gyermek fejlődése során?

Sokan valahogyan ösztönösen is nagyon jó szülőkké válnak, másoknak kell egy kis segítség, tanács. Bármelyik típushoz is tartozunk, ahhoz, hogy gyermek fejlődése józanul, elfogulatlanul kerüljön megítélésre, érdemes nyitott szemmel járni a környezetünkben lévő hasonló korú gyermekeket figyelve, vagy szakemberek tanácsait olvasva.

 

  A gyermek fejlődése és a tanítási módszerek

Segíteni is akkor tudjuk a gyermek fejlődése alatt végbemenő változásokat, ha tisztában vagyunk vele, milyen folyamatok zajlanak a gyermek fejlődése közben, milyen funkciók érnek abban az időszakban.

Sokat segít, ha nem csak az életkori sajátosságokkal vagyunk tisztában, hanem azzal is, hogy megfigyeljük gyermekünk milyen típusú, (taktilis, verbális, vizuális, auditív). Ennek függvényében tudjuk segíteni a tanulásban, s a jutalmazás is annál hatásosabb, minél jobban figyelembe vesszük ezt. Például míg az auditív gyermekek nagyon szeretik, ha megdicsérik őket, a taktilis gyermekeknek a simogatás sokkal nagyobb örömet jelent. A verbális gyerekek nagyon szeretik, ha az a jutalom, ha valamit elmesélhetnek, rájuk figyelünk.

Ez vonatkozik a tanulási módszer kiválasztására is. Az auditívnak elég meghallgatni, a vizuális szereti látni is, amit hall, a taktilis pedig kipróbálni, a verbális pedig szereti maga megfogalmazni, elmondani a leckét. De természetesen minél több csatornán jut be egy információ, annál jobban működik, annál könnyebben tanulja meg a gyermek.
Forrás :   ügyesgyeresk.com


2016. március 11., péntek

Hogyan neveljük gyermekünket

Játszótér kontra fejlesztés

 


Végre megérkezett a jó idő és ilyenkor a gyerekeket alig lehet becsalni a játszótérről.
Jól fejlődő gyermekek esetében én is a szabadban, változatos mozgással töltött programok híve vagyok. Ha lehet még a játszótereket is váltogatom gyermekemmel, annak érdekében hogy a lehető legtöbb helyzetben kipróbálja magát, meg tudjon oldani váratlan helyzeteket és különböző mozgásos tapasztalatokat szerezzen.

Azoknál a gyermekeknél viszont, akiknél a szenzomotoros tornát terápiaként végezzük (például: mozgáskoordinációs probléma, figyelemzavar, megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés), nem biztos, hogy elegendő a játszótéren való játék. Semmiképpen sem tartom jó döntésnek, hogy a szülők engednek a gyermeküknek, s nem szállnak vele vitába, a nyugalom kedvéért inkább megteszik amit a gyermek akar, mert nem akarnak konfliktusba kerülni.

 
Végre megérkezett a jó idő és ilyenkor a gyerekeket alig lehet becsalni a játszótérről.
Jól fejlődő gyermekek esetében én is a szabadban, változatos mozgással töltött programok híve vagyok. Ha lehet még a játszótereket is váltogatom gyermekemmel, annak érdekében hogy a lehető legtöbb helyzetben kipróbálja magát, meg tudjon oldani váratlan helyzeteket és különböző mozgásos tapasztalatokat szerezzen.
Azoknál a gyermekeknél viszont, akiknél a  szermotoros  tornát   terápiaként végezzük (például: mozgáskoordinációs probléma, figyelemzavar, megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés), nem biztos, hogy elegendő a játszótéren való játék. Semmiképpen sem tartom jó döntésnek, hogy a szülők engednek a gyermeküknek, s nem szállnak vele vitába, a nyugalom kedvéért inkább megteszik amit a gyermek akar, mert nem akarnak konfliktusba kerülni.

Játszótér helyett fejlesztés?

A megkésett mozgásfejlődésű, vagy túl óvatos, bátortalan gyermekek például a játszótéren is sokszor kerülik azokat a játékokat, amikben nem olyan ügyesek, hiszen nem akarnak kudarcélményt szerezni és nagy valószínűség szerint félnek is egy-egy játékon, ezért inkább meg sem próbálják őket. Tipikus példa erre a homokozóban játszadozó gyermekek jelensége. Amikor a gyermek a játszótéren ilyen tevékenységet végez, akkor nincs vele gond, anyának nem kell izgulni, hogy vajon le fog-e pottyani valahonnan. Ebben az esetben a gyerkőc védve van mindenféle kudarctól, nem kell kipróbálnia olyan dolgot, amit nem akar, így esélye sincs arra, hogy mozgásos tapasztalatokat szerezzen. Nekik a Tervezett Szenzomotoros Tréningben olyan feladatokat is meg kell oldaniuk, amit maguktól nem választanak. Ettől fognak ügyesedni, erősödni.

A megkésett beszédfejlőldésű gyermekeknek olyan ingerekre és tapasztalatokra van szükségük, melyeket játszótéren nem tudnak elegendő mennyiségben megszerezni.

A figyelemproblémások esében nagyon fontos a tudatosan összeállított egymásra épülő tréning, hiszen attól erősödik a figyelmük, hogy egy megadott tornasort kell megjegyezniük (mit hányszor végeztek, mit mondtak hozzá, esetleg plusz eszközt is tartaniuk kell a figyelem jobb fókuszálása érdekében). A figyelemproblémás gyermekek szüleiknek is ajánlom a lehető legtöbb játszóterezést, de csak a megfelelő terápia mellett.

 A szülőnek azt kell mérlegelnie, mivel tesz jobbat hosszú távon gyermekének, s ezáltal magának. Ha a pillanatnyi feszültségmentes időszak mellett dönt, azzal negatívan befolyásolhatja a gyermek képességeinek fejlődését. Ha azonban felvállalja a konfliktust, azzal segíthet a gyermeknek abban, hogy képességei fejlődjenek és később problémamentes gyerekké váljon.
 Forrás  ügyesgyerek.com


2016. március 3., csütörtök

Hogyan neveljük gyermekünket

Hogyan válasszunk játékot gyermekünknek?

 

A tökéletes játék megtalálása gyermekünk számára nem egyszerű feladat, hiszen egyszerre kell, hogy legyen szórakoztató, fejlesztő és az életkornak megfelelő. Legkönnyebb dolgunk akkor van, ha saját gyermekünket szeretnénk meglepni valamivel, aminek biztosan örül, hiszen szüleiként ismerjük őt, látjuk mivel szeret játszani, milyen típusú dolgoknak örülne. A legfontosabb szempont a játékválasztásnál tehát, hogy mit szeret a gyerek. Emellett nem elhanyagolható feltétel az sem, hogy az gyerkőc életkorának megfelelő játékot válasszunk.

Bár a játékfejlesztők feltüntetik, milyen korosztály számára ajánlják a játékot, a választásnál sokkal inkább hagyatkozzunk gyermekünk ügyességére, hiszen attól függően, hogy a gyermekünk mivel szokott játszani, miben szerez tapasztalatot, nagy különbségek lehetnek akár az azonos korú gyermekek között is. A játékon feltűntetett életkor természetesen adhat egy alapvető tájékoztatást, hogy ne tévedjünk nagyot.

Az egyikük kirakóban nagyon ügyes, a másikuknak a szókincse gazdagabb.
Ez tükrözheti azt is, hogy a szülők esetleg milyen elfoglaltsággal töltik a közösen eltöltött időt, mire fordítanak nagyobb hangsúlyt a fejlesztésben. Van aki sokat olvas gyermekének, van aki a levegőre viszi, mert azt tartja fontosnak, hogy mozogjon.

Ha keveset vagyunk gyermekünkkel, akkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy olyan játékot válasszunk, amit mi is szívesen játszunk vele közösen, hogy azt a kevés közösen eltöltött időt a lehető legjobban ki tudjuk használni.


Honnan ismerjük meg a jó játékot?

A jó játék tehát az, ami gyermekünk figyelmét hosszú ideig leköti, sikerélménye van benne, megtanít számára még ismeretlen dolgokat és kihívás számára. Ha olyan játékot választunk, ami mindent megcsinál a gyermek helyett, akkor egy idő után el fogja veszíteni érdeklődését. Ha a játék túl bonyolult, akkor szorongást okozhat a kicsinél, ha viszont túl egyszerű, akkor hamar ráunhat. Mindeféleképpen szem előtt kell tartani, hogy a játék passzoljon a gyerkőc érdeklődési köréhez és alkalmazkodjon a gyermek korához.
Forrás:  ügyesgyerek.com

 

2016. március 1., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

Vizi fejlesztés

 A víz amellett, hogy hatalmas élményforrás a gyermekek számára, nem csak a fizikumuknak, egészségüknek tesz jót, de az idegrendszerüknek is. A bőrünk a legnagyobb érzékszervünk, mely a vízben folyamatos ingerlést kap, hiszen a víz sokkal sűrűbb a levegőnél. Nem véletlenül alkalmazzák a vízi-terápiát olyan gyermekeknél, akiknek a mozgása, érzékelése  éretlenebb az életkorukhoz képest.

 

 

 

Élő vizek vs. uszoda

Sajnos az élő vizek adta lehetőséget csak nyáron tudjuk kihasználni, pedig itt még plusz töltetként jelentkezik az élő víz energetizáló hatása, valamint a különböző elemek együttes jelenléte (tűz-nap, víz, föld, levegő). Az uszodák viszont egész évben rendelkezésre állnak a fejlesztéshez. Vizi foglalkozások alatt elsősorban vízhez szoktatásra, vízi ügyességi játékokra gondolok az életkori sajátosságokhoz igazodva.

Vizi fejelsztés az egyes életszakaszokban

Egészen pici babáknál figyelembe kell venni, hogy a víz hőmérséklete meleg legyen, hiszen a hőszabályozásuk még nem alakult ki, s így hosszabb idő alatt még a 30 fokos vízben is ki tudnak hűlni. Ha lehet, olyan babaúszást válasszunk, ahol nem tartják fennt a búvárreflexet, hiszen ennek pont le kell épülnie az egészséges fejlődéshez, s a gyermeknek majd tudatosan kell irányítania a légvételét. Nagyobb gyerekeknél, ovisoknál olyan játékokat érdemes választani, ahol együttesen jelen van a figyelem, ügyesség, állóképesség. Tehát sok eszköz alkalmazásával kialakított gyakorlatok (pl.: vízben való közlekedés tárgyhurcolással, gyűjtögetős játékok, vízi deszkán egyensúlyozás, azon való evezés, stb.).

Vizi fejlesztés a szociális kapcsolatokért

A víz egy olyan közeg, ahol a szociális-, társas kapcsolatok is erősíthetők, hiszen a vízben egymásra vagyunk utalva. A mély víz kimondottan segítő közeg tud lenni olyan helyzetben, ahol erősíteni kell az anya-gyerek kapcsolatot, hiszen a gyerek kénytelen az anyába csimpaszkodni, ha nem akar lesüllyedni a víz alá. Ha nincs különösebben gond a gyermekünk fejlődésével, tekinthetjük az uszodai, tavi játékot egy közös örömteli programnak a szülővel, ahol mindenki jól szórakozik. Akinek viszont fejlesztésre van szüksége, érdemes szakember segítségét kérni, hogy a programot a gyermekre lehessen szabni.
Farkas Eszter, az Ügyesgyerek Központ vezető szakértője
Forrás:  ügyesgyerek.com