2015. szeptember 28., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Sokan  azt  gondolják  a  férfiakról, hogy  nem  szeretik  gyermeküket,
mert  nem  foglalkoznak  velül,  pedig  talán  csak  nem  tudnak  mit
kezdeni  gyermekükkel.  Van  két  bátyám  és  azt  gondolom,  hogy
remek  apák. A  gyerekeken  szerintem ez  meglátszik.  Az  egyik
bátyám ,  amikor  elvált,  nemcsak  Őt,  de  a  gyerekeit  is  nagyon
megviselte.A  volt  sógornőm  volt,  hogy   nem  akarta   a  fiúkat
hozzánk  engedni,  de nem  bírt  velük.  A  fiúk  ragaszkodása  mélyebb  volt.
Amikor  nagyobbak  lettek,  már  maguktól  jöttek. A  gyerekek  észreveszik
azt,  hogy  ki az  aki  törődik  velük  és  ki  az  aki  nem.
A  cikket  a  Ridikül  oldalán  találtam.



Apával  az  élet
De jó, hogy vannak apák! De jó, hogy válás után is vannak sikeres apák! Nyissuk ki a szemünket, és vegyük észre, mennyire fontos szerepet töltenek be a gyereknevelésben. Látni fogjuk ezt bármelyik gyermek arcán, tekintetén, amikor felnéz az apjára.




Kislányom barátnője, a hatéves D. nálunk aludt péntek este. Másnap reggeli után elmélyülten játszanak a lányok, amikor kopogás hallatszik. Nyílik az ajtó, D. felemeli a fejét, és hangosan kiáltja: „Apa, apa, apucika!" – úgy szalad felé, mint akit rakétából lőttek ki. Aztán percekig csüng rajta, mint kismajom az anyján. A szülei elváltak, és a mostani hétvégén apa a soros.
Talán nincs nagyobb kihívás egy apa életében annál, mint amikor nem él többé egy fedél alatt a gyermekeivel. Mire van szükség ahhoz, hogy sikeres szülő legyen így is? Semmi másra, csupán a megbízható jelenlétre. Arra, hogy továbbra is jó és rendszeres kapcsolatot tartson fenn a gyerekeivel, és valóban vegyen részt az életükben. Mind a fiúknak, mind a lányoknak óriási szükségük van az apukájukra, hogy lelkileg egészséges felnőtté váljanak.



Az apai ösztön
Az apák gyakran aggódnak amiatt, hogy nem igazán tudják, mit kezdjenek egy újszülöttel. Vajon akkor is aggódnának, ha nemcsak sejtenék, hanem tudnák is, hogy a szervezetük  hormonálisan reagál arra, amikor apává válnak? Megemelkedik az oxitocin, az ösztrogén, a prolaktin és a glükokortikoidok szintje, ami egyfajta természetes, védelmező odafordulást hoz létre apában a gyermekéhez. Tehát igenis léteznek apai ösztönök!
Nincs szükségünk tudományos bizonyítékokra (bár vannak ilyenek): látjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy az apák és az anyák különbözőképpen nevelnek. Mást, máshogyan tudnak nyújtani. Például az apák többet bohóckodnak, hancúroznak a gyerekekkel, ami nemcsak kapcsolaterősítő élmény mindkettőjük számára, hanem lélekgyógyító is egyben. A birkózások, párnacsaták, fogócskák és csiklandozások mind-mind nagyon jók arra, hogy levezessék a gyerekekben a nap során felgyülemlett feszültségeket.
Az apa az, aki bevezeti gyermekét az élet rejtelmeibe is. Ő az, akivel hegyet lehet mászni, tüzet rakni, patakot átugrani, meccsre menni, szurkolni és a csillagokat nézve nagyokat beszélgetni. Ők táplálják a kalandvágyat és azt a tüzet a gyerekekben, hogy „meg tudod csinálni, próbáld ki bátran, menni fog!”