2015. szeptember 30., szerda

Hogyan neveljük gyermekünket

Apával  az  élet
A  válás  mindenkit  nagyon  megvisel,  az  egész  családot.
Akit  szeretünk,  annak  a  hiánya  nagyon  fájhat.  A  gyerekeknek
különösen  fájhat.Talán  nem  is  értik,  hogy  mi  miért  is  történik,de
érzik, hogy  valami  megváltozott, és  ez a  változás  nekik  nem  biztos,
hogy  jó.  A  cikket  a  Ridikül  oldalán  találtam.




Családi csaták
Nem a válás az, ami megijeszti a gyerekeket, hanem a mód, ahogyan a válást kezeljük.
Minden gyerek megijed, amikor a szülei elválnak. Ez a sérülés viszont gyorsabban gyógyítható, és sokkal kisebb, mint az, amit a szülők közötti háborúskodás okoz.
Ami igazán mély sebeket tud ejteni, az az, amikor a gyerek úgy érzi, hogy az egyik szülő elutasítja őt, arra kényszeríti, hogy válasszon az anyja és az apja között, vagy a szülő negatív attitűddel fordul felé.
Ha a válás része az életünknek, tartozunk annyival a gyermekünknek, hogy békés, nyugodt körülményeket teremtünk neki. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a másik szülő (legtöbbször az apa) a továbbiakban pozitív módon tudjon részt venni a gyerek életében.

 
Amit csak az apák tudnak
A kisfiúknak feltétlenül szükségük van az apa (vagy egy másik férfiember: nagybácsi, közeli barát stb.) közelségére, mert vannak olyan szülői minőségek, amelyet csak egy férfi tud képviselni. A fiúcskák úgy tudnak majd egykoron férfiként viselkedni, hogy most árgus szemekkel figyelik (és utánozzák) a közelükben lévő férfi szerepmodellt. Ahogyan az apjuk bánik a másik nemmel, ők is úgy fognak viselkedni majd vele.

Nem fér kétség ahhoz sem, hogy egy kislány számára is alapvető és meghatározó az apával való kapcsolat. Az apja viselkedésének hosszan tartó hatása van a pszichés jólétére és az identitástudatára.
Egy kislány saját magáról kialakított képe nagymértékben attól függ, hogy a papája milyennek látja őt.

Azoknak a lányoknak, akik közeli kapcsolatban vannak az apukájukkal, jobbak az esélyeik arra, hogy egészséges, önbizalommal megáldott nővé válnak majd.
Sérült apa–lány kapcsolat esetén a lányok többsége felnőtt nőként alacsony önbizalommal és bizalom-problémákkal küzd.

 Ideális esetben egy apa – mint szerepmodell – megtanítja a lányának, hogyan illik férfiak társaságában viselkedni, és mintául szolgál ahhoz is, hogyan fognak hozzá viszonyulni a férfiak, ha majd felnőtt nővé válik. A kislányok észreveszik, amikor a szülők közötti kapcsolat egészséges, és apa igazi férfiként bánik anyával. A  gyerekkorukban látott viselkedést tükrözik majd vissza a jövőben, és elvárják, hogy a férfiak úgy bánjanak velük, ahogy az apjuk bánt az anyjukkal.








Férfi minta és a hiánya
Válás esetén egyértelmű, hogy nem könnyű jó mintával szolgálni. Még egyszerre több, apát helyettesítő modell jelenlétében is nehézséget jelenthet a gyereknek, hogy megértse és elsajátítsa, miként viselkedik egy férfi. Egy anya beszélgethet a gyerekeivel arról, hogy mire lehet számítani, mire kell figyelni a férfiakkal való kapcsolatok (interakciók) során, mégis teljesen más élmény, ha ez természetes formában, a gyerek előtt zajlik nap mint nap.
A negatív minta rosszabb annál, mint amikor egyáltalán nincs minta. Mikor egy apa vagy nevelőapa keményen és kritikusan bánik egy gyerekkel, az ártalmasabb, mintha nem lenne jelen férfi a család életében. A gyereknek szomorúságot okozhat a szülő hiánya, de ezt a fájdalmat gyógyíthatja az elfogadó, megértő másik szülő, míg az állandó negatív hozzáállás folyamatosan bénítólag hat a gyerekre.

2015. szeptember 28., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Sokan  azt  gondolják  a  férfiakról, hogy  nem  szeretik  gyermeküket,
mert  nem  foglalkoznak  velül,  pedig  talán  csak  nem  tudnak  mit
kezdeni  gyermekükkel.  Van  két  bátyám  és  azt  gondolom,  hogy
remek  apák. A  gyerekeken  szerintem ez  meglátszik.  Az  egyik
bátyám ,  amikor  elvált,  nemcsak  Őt,  de  a  gyerekeit  is  nagyon
megviselte.A  volt  sógornőm  volt,  hogy   nem  akarta   a  fiúkat
hozzánk  engedni,  de nem  bírt  velük.  A  fiúk  ragaszkodása  mélyebb  volt.
Amikor  nagyobbak  lettek,  már  maguktól  jöttek. A  gyerekek  észreveszik
azt,  hogy  ki az  aki  törődik  velük  és  ki  az  aki  nem.
A  cikket  a  Ridikül  oldalán  találtam.



Apával  az  élet
De jó, hogy vannak apák! De jó, hogy válás után is vannak sikeres apák! Nyissuk ki a szemünket, és vegyük észre, mennyire fontos szerepet töltenek be a gyereknevelésben. Látni fogjuk ezt bármelyik gyermek arcán, tekintetén, amikor felnéz az apjára.




Kislányom barátnője, a hatéves D. nálunk aludt péntek este. Másnap reggeli után elmélyülten játszanak a lányok, amikor kopogás hallatszik. Nyílik az ajtó, D. felemeli a fejét, és hangosan kiáltja: „Apa, apa, apucika!" – úgy szalad felé, mint akit rakétából lőttek ki. Aztán percekig csüng rajta, mint kismajom az anyján. A szülei elváltak, és a mostani hétvégén apa a soros.
Talán nincs nagyobb kihívás egy apa életében annál, mint amikor nem él többé egy fedél alatt a gyermekeivel. Mire van szükség ahhoz, hogy sikeres szülő legyen így is? Semmi másra, csupán a megbízható jelenlétre. Arra, hogy továbbra is jó és rendszeres kapcsolatot tartson fenn a gyerekeivel, és valóban vegyen részt az életükben. Mind a fiúknak, mind a lányoknak óriási szükségük van az apukájukra, hogy lelkileg egészséges felnőtté váljanak.



Az apai ösztön
Az apák gyakran aggódnak amiatt, hogy nem igazán tudják, mit kezdjenek egy újszülöttel. Vajon akkor is aggódnának, ha nemcsak sejtenék, hanem tudnák is, hogy a szervezetük  hormonálisan reagál arra, amikor apává válnak? Megemelkedik az oxitocin, az ösztrogén, a prolaktin és a glükokortikoidok szintje, ami egyfajta természetes, védelmező odafordulást hoz létre apában a gyermekéhez. Tehát igenis léteznek apai ösztönök!
Nincs szükségünk tudományos bizonyítékokra (bár vannak ilyenek): látjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy az apák és az anyák különbözőképpen nevelnek. Mást, máshogyan tudnak nyújtani. Például az apák többet bohóckodnak, hancúroznak a gyerekekkel, ami nemcsak kapcsolaterősítő élmény mindkettőjük számára, hanem lélekgyógyító is egyben. A birkózások, párnacsaták, fogócskák és csiklandozások mind-mind nagyon jók arra, hogy levezessék a gyerekekben a nap során felgyülemlett feszültségeket.
Az apa az, aki bevezeti gyermekét az élet rejtelmeibe is. Ő az, akivel hegyet lehet mászni, tüzet rakni, patakot átugrani, meccsre menni, szurkolni és a csillagokat nézve nagyokat beszélgetni. Ők táplálják a kalandvágyat és azt a tüzet a gyerekekben, hogy „meg tudod csinálni, próbáld ki bátran, menni fog!”

2015. szeptember 26., szombat

Galambbegy Grimm meséi

Hol  volt  hol  nem  volt.
Volt  egyszer   egy  fiatal  házaspár.,  akik  nagyon  boldogok  voltak.
Az   asszony  siet  férjéhez ,  aki   éppen  szánt   a  földeken,  hogy  elmondja
neki  a  nagy   újságot,  hogy  babát  vár.  Kilesi  őket  egy  öreg  asszony, aki
gyógynövényekkel    kereskedik  és  kocsiján  hazaviszi  a  fiatalasszonyt.
Megkínálja  "  Galambbeggyel  "  ,  aki  nem   bír  betelni   ezzel  a  növénnyel,
annyira  kívánja,  hogy  nem  bír  meglenni  nélküle.  A  boszorkány  állandóan
ad  nekik,  míg  végül  egy  nap  azt  kéri  a  leendő  apától,  hogy  a   Galambbegyért
cserébe  ígérje  oda  neki    születendő   gyermeküket,  csak  akkor  ad  nekik  a  növényből.
Gyönyörű    szép  kislányuk  születik  és  a  boszorkány   magához  veszi  a  gyermeket.
Sajátjaként   neveli  fel.  "   Galambbegynek  "  nevezi  el  Senkit  nem  enged  a  közelébe,
ezért  bezárja  az  erdő  közepén  egy  toronyba. Telnek  múlnak  az  évek  és  Galambbegyből
gyönyörű  szép  ifjú   hölgy  lesz.  Egy  napon  megismerkedik  a  királyfival  és  ekkor  az  élete
teljesen  megváltozik.





Itt  megnézheted  a  mesét  is





2015. szeptember 23., szerda

Hogyan neveljük gyermekünket

Gyereknevelés válás után - férfi szemmel
Nagyon  sok  férfi  sajnos  nem  tud  mit  kezdeni  gyermekével.
Még  pici  a  baba ,  talán  meg  sem  meri  fogni,  vagy  nem   tud
mit  kezdeni  a  csemetéjével és ilyenkor    a  nők  azt  hiszik,  hogy
a  férfi  már  nem is  szereti  őket. De  van  olyan  férfi  is  aki  azt
gondolja  ez a  nők  feladata.  A  cikket a  Ridikül  oldalán  találtam.


A válás az egész családban egy nagyon nehéz élethelyzet. A gyermek óvása, új életének a lehető legjobb kialakítása kell, hogy legyen az elsődleges célja a párnak. De mi a helyzet az apákkal? Legtöbbször a gyermeket az édesanyja neveli tovább, vele él együtt, ezáltal az édesapa kirekesztetté válik. Egyedül marad, s az új életét magának kell újra felépítenie. Legtöbbször sokkal kevesebb időt tölt gyermekével, mint az anya. Hogyan vegyenek részt a gyermeknevelésben aktívan a válás után is?


Menekülni vagy megoldást találni?
A legtöbb esetben a válást   a nők kezdeményezik és a kapcsolatok 60%-ban van közös gyermeke a párnak. A férfi életében óriási megpróbáltatás, amikor a gyermek az édesanyával marad, ő pedig magára. Sokáig bűntudattal küzdenek, hogy az eddig közösen nevelt csemetéjük mindennapjaiból kimaradnak. Szinte mindegy a válás után, hogy ki nyerte a csatát, esetleg ki kit hibáztat. A csatából győztesként úgy lehet kijönni, ha rátalálunk újra az erőnkre, amiből újra fel tudjuk építeni az életünket. Az ilyen, akár évekig húzódó konfliktushelyzet kimenetelét vagy megoldjuk, vagy elmenekülünk. A menekülésnek sok féle útja van: újabb kapcsolatot keresés, a munkába temetkezés, 100%-ban csak a gyermekre való koncentrálás vagy az odafigyelés mindenre és mindenkire, kivéve önmagára nem. De ez az út sem magunknak, sem gyermekünknek nem kedvező. Az ilyen helyzetre, - ha nehéz is - a megoldás megtalálása a legfontosabb.

 Egy  új  kapcsolat....

A  régi  kapcsolat  lezárása   a férfiaknál is egyfajta gyász. Egy házasság kizárólag akkor tekinthető lezártnak, ha egyetlen egy célunk maradt, a gyermek közös nevelése, ha bármiről tudunk már beszélni, és ezen kívül semmi sem köt már egymáshoz. Ha egy új kapcsolat lép színre, akkor a fokozatosság elvét követve, őszinte beszélgetéssel be kell avatni a gyerekeket. S ha biztos vagyok jelenlegi döntésemben, azt a gyermek is meg fogja érezni. Természetesen a nehezebb eset az, ha már korábban jött egy új kapcsolat, és ez miatt lett vége az előzőnek, akkor a gyermek dühössége szinte normális és kivédhetetlen. De a szeretet és az őszinteség nyelve már sok problémát megoldott a világban, ez sem lehetetlen.


2015. szeptember 21., hétfő

Babavárás

Milyen  tárgyak  kellenek  a   babaszobába?

Természetes, hogy szeretnél mindent megadni a babának, de nehéz lehet a választás.
Azt nagyjából minden anyuka és apuka sejti, hogy a kiságy, a pelenkázó és néhány polc nélkülözhetetlen a baba szobájából. De mi a helyzet azzal a rengeteg más babakellékkel és kiegészítővel, amelyekkel tele vannak a bababoltok? Mire van feltétlenül szükség, és mit érdemes inkább a polcon hagyni?  A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam.





Hogy tudd, valóban jóllakott-e: babamérleg
A baba már akkor önálló személyiség, amikor még csak alszik és eszik. Nincs ugyanis két olyan apróság, amelyik ugyanolyan alvási és étkezési szokásokkal rendelkezne: van, aki szépen lassan szopogatja a mama cicijéből a vacsit, és van, aki mohó, és néhány perc alatt képes telerakni a bendőjét.

Hogy tudd, befejezte-e a vacsit a baba, érdemes a szobájában tartani egy mérleget, amelyen evés előtt és után is megmérheted, hogy tudd, mennyi táplálékot is vett magához. Ráadásul a fejlődése is könnyebben követhető, ha naprakész információkkal rendelkezel a testsúlyára vonatkozóan.
Ma már a mérlegek terén is hatalmas a választék: vásárolhatsz súlygyarapodás-jelzővel ellátott digitális típust, de ha nem tudsz több tízezer forintot rászánni, akkor a mechanikus változat is megteszi










2015. szeptember 17., csütörtök

Hogyan neveljük gyermekünket!

Melyek  azok a  játékok,  amivel  minden  gyerek  szeret játszani?
Fontos,  hogy a  játékokkal  fejlesszük  gyermekünk  képességeit.
A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam. Én  gyerekként  nagyon
sokat  labdáztam, még  fociztam  is a  fiúkkal.  Egész  nyáron
kint  játszottunk  az  utcán.  Nagyon  jól  éreztük  magunkat.



Labda

Senki sem nőhet fel olyan játék nélkül, amivel a szabadban is lekötheti magát, mégpedig úgy, hogy közben fejlődik a mozgáskoordinációja. A gyerkőcök egyik ilyen kedvence a labda.



 




Homokozó szett

A rajzoláshoz és a gyurmázáshoz hasonlóan, a homoksütik lelkes gyártása és a homokvárak építése felerősítik a művészi, alkotó hajlamokat. Ráadásul egy lapát, gereblye és vödör remek kézügyesség fejlesztő, és mivel a gyereknek kell kitalálnia, hogy mi mindent alkothat ezekkel az eszközökkel, a kreativitást is lázas munkába fogják.






Zenélő, hangadó játék

Nem mindenkiből lesz muzsikus, és nem is kell ráerőltetni a lurkóra a hangszereket, ha nem keltik fel az érdeklődését. Ám alapszinten a dallam, a ritmus felismerésének fejlesztése szintén hozzájárul a gyerek mentális okosodásához. Bármilyen zenélő játékot választhatsz, akár dalolászó meséskönyvet, vagy állathangokat zenébe foglaló nyomogatós kütyüt, a lényeg, hogy a kicsi megismerkedjen a ritmusokkal és hangokkal.




2015. szeptember 15., kedd

Hogyan nevelkük gyermekünket

Érdemes  odafigyelni  arra,  hogy  milyen  játékot  veszünk
gyermekeinknek.Mert  nem  mindegy, hogy  mivel  játszik
a  gyerek. Nagyon  fontos,  hogy  képezzük  őket.  Ezt  már
kis  korban  el  kell  kezdeni.Hogyan  fejlesszük  képességeiket,
mit  tanítunk  meg  nekik. A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam.
Valamikor  régen  nekünk is  voltak  ilyen  játékaink  és  emlékszem
még  mennyire  szerettünk  társasozni  és  képkirakósni. Emlékszem
nagyon  örültünk,  amikor  végre  sikerült  kirakni  egy  képet.
A  társasban  pedig   mindig  versenyeztünk.  Nem  voltak  drága
játékaink ,  mégis  nagyon  jól  szórakoztunk.





Képkirakós játék

Az írástanuláshoz nagyon fontos a különféle szintű finommozgások kialakulása. A formaillesztő játékok elsősorban a finommotorikai fejlesztésben jeleskednek, de a kombinációs logikai képességeket, valamint a memóriát is stimulják.









 

Társasjáték

A legegyszerűbb társasjáték is fejlesztő hatással bír a porontyokra. A titok nem a szabályzat bonyolultságában, vagy a táblára festett képekben rejlik, hanem összességében a játék társas, vagyis közösségi mivoltában. Az együtt játszás során muszáj, hogy kifejezze a gondolatait a kölök, esetleg csapatot alkotva együtt kell működnie egy társával, miközben bizonyos sorrendet és szabályokat követnek. Az egészséges versenyszellemnek, a célravezető kommunikációnak, a kapcsolatteremtő képességnek és a csapatmunkának mind nagy hasznát veheti később az életben, a társasjátékok pedig ezekre nevelik és készítik fel a gyerekeke







2015. szeptember 14., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Mivel,  milyen  játékokkal  tudjuk  segíteni  gyermekünk   fejlődését.
Már  kisebb  korban  érdemes  elkezdeni,  olyan  játékokat  venni,
amivel  szívesen  játszik  és  nem  landol  valamelyik  sarokban,
A  cikket a  Femina  oldalán  találtam.

Baba

Az életutánzó szerepjátékok szintén fontosak a gyerekek számára, hiszen sokat tanulnak belőlük. A babát ösztönösen óvni akarják a kislányok, és rajtuk gyakorolják az anyukájuktól ellesett gondoskodást. A babával lejátszott folyamatok fokozzák az érzelmi intelligencia fejlődését. A stresszoldásban úgyszintén segíthet a kis kedvenc, mert a segítségével a kicsi kijátszhatja magából az őt ért sérelmeket, ha mondjuk csúfolták az oviban. Így megtanulja feldolgozni a rossz érzéseket. A kisfiúknál egy mackó is betöltheti ezt a szerepet.




Boltos vagy doktoros játékok

Nem azért kellenek, hogy rávezessék a gyereket, mi akarjon lenni, ha felnő. Az efféle játékok szintén a beleélő képességet fejlesztik a szerepjátszás révén. Ugyanakkor segítséget nyújthatnak abban, hogy játszva tanulhasson meg a csemetéd bizonyos viselkedési formákat. A számára ismeretlen élethelyzeteket is elmagyarázhatod neki a játék szintjén. Lejátszhatjátok, hogy mi történik majd, ha orvoshoz mentek, így élesben már nem fog annyira félelmetesnek tűnni neki a szituáció.






2015. szeptember 13., vasárnap

A békakirályfi Grimm meséi

Hol  volt,  hol  nem  volt
Volt  egyszer  egy  hercegnő,  aki  éppen  a  18.  születésnapjára  készült.
Erre a   csodálatos   napra  ébredt.  Ő  volt  Sophie   hercegnő.
Édesanyja  már  nem  élt,  ezért  egy  varázslatos   aranygolyót  hagyott  neki  hátra
örökségül,  amit  ezen  a  napon  adjanak  neki  oda.
Sophie  és  a  hercegnők  játszani  kezdenek  a  golyóval ,  ami   beleesik   a  tóba.
A  hercegnő  nagyon  bánatos,  amiért  elvesztette  az  édesanyja   ajándékát,  ami 
megvédi  őt  minden  bajtól. Most  viszont  nincs  idő  megkeresni,  mivel  bált,
ünnepséget  rendeztek .   Sophie  születésnapjára  és  abból  az  alkalomból  is,  hogy
Frigyes  herceg  ezen  a  napon  megkéri  a  kezét.
A  királylány  ott  marad  a  tónál  és  a  golyó  után  sír,  ekkor   megjelenik  egy  béka,
aki  megkérdezi  tőle,  hogy  miért  bánkódik.  Sophie  elmeséli  mi  történt  vele. 
A  béka  megígéri   neki,  hogy  felhozza   a  golyót   a  tó  fenekéről,  de  cserébe  azt  kéri,
hogy  a  lány  a  barátja  lehessen,  együtt   egyenek , igyanak  az  ünnepségen  és   az  ágyában
aludhasson.  A  királylány   nem  igazán  bízik  abban ,  hogy  a  békának  sikerül  a  golyót 
felhoznia  a  tó  fenekéről,  de  ha  mégis,   hát  legyen,  ahogy  a  béka  kívánja.
Este  10-re  megbeszélik,  hogy  legyen  ott a   tónál.  A  békának  sikerül  felhoznia  a  tóba
eset  golyót,  de  Sophie  csak a  gyöngyeit  hagyja  ott  cserébe  és  otthagyja.  A  béka
azonban  nem  tágít,  utánamegy  és   követeli,   hogy   a  királylány  tartsa  be  az  ígéretét.










Itt  megnézheted  a  mesét  is



2015. szeptember 10., csütörtök

Hogyan neveljük gyermekünket

A  gyerekek  fejlődése  nagyon  fontos.
Nagyon  fontos,  hogy  kreatívak   legyenek,  ezért 
érdemes  olyan  játékokat  venni,  ami  fejleszti  a  képzelő
erőt,  vagy   mit  hogyan  kell  összerakni.  Próbálják  meg 
egyedül  is  megoldani  a  feladatot,  amit  adunk  nekik.
A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam


Gyurma

Egyes gyerekek a síkbeli, mások a térbeli alkotásban ügyesebbek. Fontos, hogy egyiket se erőltesd teljesítendő feladatként, hagyd, hogy a csemetéd ismerkedjen a gyurma anyagával. Mindenki a maga idejében sajátítja el a formák lemásolásának képességét, és még akkor sem biztos, hogy szobrászi szintre fejlődik a dolog. Arra viszont tökéletes a gyurma, hogy fejlessze a térbeli látásmódot, az ujjak finommechanikai mozgását és a kreativitást.






Gurulós játék

Kislányoknak és kisfiúknak egyaránt lehet húzható, tolható kerekes játéka. A madzagra kötött guruló játékok vagy a tologatható társaik fejlesztik a ritmusérzéket, hiszen a gyerkőcnek úgy kell szabályoznia a tárgy mozgását, hogy az összehangolt legyen a járásával. A kisautók mozgatása is igénybe veszi az apró ujjacskákat, ráadásul gyakran hangutánzás társul a játékhoz, ami megedzi a hangképző szerveket.