2015. július 28., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

A babasírás 4 típusa, és amit a pici mondani akar velük
Bár beszélni még nem tud, a maga módján a csecsemő is kommunikál. Ismerd meg a sírások jelentését!   A   cikket   a   Femina   oldalán  találtam





 Várandós kismamaként nehéz elképzelni, milyen az élet egy apró, törékeny újszülöttel. Idővel azonban a hormonoknak és a szervezetedben bekövetkező változásoknak köszönhetően anya lesz belőled, és amikor a karodba veheted gyermeked, hirtelen sok, eddig érthetetlen dolog teljesen természetes lesz. De nem minden.



A kilenc hónap alatt felkészülhetsz arra, hogyan kell majd szoptatnod, hogyan tartsd a babát, és hogyan gondoskodj róla, de amikor szemtől szemben találod magad egy keservesen síró újszülöttel, nem biztos, hogy anyai ösztöneid rögtön megsúgják, hogy mit kell tenned.
Pedig a pici nyelve nem olyan érthetetlen, mint ahogy az az első pillanatokban tűnhet, a különböző fajta sírásoknak ugyanis megvan a maguk jelentése. Figyeld a pici gesztusait, és könnyen megértheted, mit szeretne mondani.

Éhes

Ahány baba, annyi szokás. Már a kórházban megfigyelhető, hogy vannak olyan apróságok, akik valóban csak akkor szólalnak meg, amikor valami mondanivalójuk van, míg más csöppségek szinte szünet nélkül bömbölnek. A legtöbb anyuka erre kétségbeesetten próbálja szoptatni bőgő csemetéjét, mert amíg a mellen van, legalább csendes. Ekkor azonban előfordulhat, hogy a baba túleszi magát, és fájó pocakja miatt csak még keservesebb sírásba kezd.
 Könnyen elkerülheted ezt a helyzetet, ha csak akkor eteted, amikor valóban éhes. A legtöbb baba ilyenkor rövid, ritmikusan ismétlődő éles hangokat hallat, melyek leginkább a neh hangsorra hasonlítanak. Ha ekkor a melledre veszed, meglátod, hogy egyből csendben marad, és szopni kezd, az etetést követően pedig nyugodt és csendes lesz.

Álmos

Egy újszülöttnek rengeteg alvásra és pihenésre van szüksége. Gyakran előfordul azonban, hogy amikor elfárad a baba, nem alszik el magától, hanem keserves sírásba kezd. Ez a tipikus oá sírás, ami kezdődhet rövidebb szakaszokkal, de mindenképpen egy hosszú, kerek szájjal formált hangban végződik. Ha gyermeked így sír, akkor vedd a karodba, ringasd, vagy tegyél be valamilyen altató zenét.

 Próbáld megnyugtatni, hogy minél hamarabb álomba szenderülhessen. Ha babád már nagyobbacska, akkor is altasd el, ha fáradt, ugyanis az áhított esti alvás ritmusát nem alakíthatod ki pár hónap alatt. Bizony egy ideig számítanod kell arra, hogy akár az éjszaka közepén is sírva fakadhat, és fel kell kelned, hogy megnyugtathasd.




Fáj a hasa

Nem véletlen, hogy a pocak fájdalmára is külön sírásuk van a babáknak, csecsemőkorban ugyanis az egyik leggyakoribb sajgó panasz a hasfájás. Gyakran amiatt alakul ki, mert a pici túleszi magát, vagy etetés közben levegőt nyel. Hangalakja valamelyest hasonlít az éhség miatti síráséhoz, ugyanis hasonlóan magas és éles, mint amikor a pici azt akarja tudtodra adni, hogy szopni szeretne. A rövid, ritmusos hangocskák helyett azonban ebben az esetben hosszan és keservesen sírhat. Ha különösen erős gyomorgörcse van, sírása sikoltozóan átható lehet. Hasonló helyzetben próbáld simogatni a pocakját, ha azonban rövid időn belül nem lesz jobban, azonnal vidd orvoshoz!

Ideje pelenkát cserélni

Sok esetben magadtól is könnyen rájöhetsz, mikor kell pelenkát cserélni, de időnként segítségedre lehet a baba is. Amikor ugyanis a pici kellemetlenül érzi magát, akkor heh hangot hallatva sír.
 A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy ideje tisztába tenned, de az is lehet, hogy csak melege van, vagy éppen fázik, úgyhogy nem árt, ha tüzetesen megnézed, milyen szokatlan körülmény lehet, amire gyermeked panaszkodik. Elsősorban természetesen a pelusra érdemes gyanakodnod, ha azonban azután sem nyugszik meg gyermeked, hogy tisztába tetted, járj utána, hogy mi nincs rendben a babaszobában.



Amikor nincs különösebb ok

Megesik olykor a felnőtt emberrel is, hogy minden különösebb, halaszthatatlan mondanivaló ellenére beszél, és bizony van úgy, hogy a babák is minden különösebb ok nélkül sírnak.

2015. július 27., hétfő

Hogyan neveljük gyermekünket

Alvássegítő    tippek   ami   biztosan   beválik
A  cikket a   Femina  oldalán találtam
Már  egészen  kicsi  korban    fontos,  hogy  a  gyermek
tudjon  nyugodtan  aludni     és  biztonságban  érezze  magát.




Hintáztatható hordozó

Ha napközben is gyakran véget nem érő hisztibe kezd a pici alvás helyett, szerezz be egy ringatható babahordozót. Ebben akkor is könnyen álomba billegtetheted, ha már nem győzöd a karodban tartani.





Anyai közelség

A leghatékonyabb, ha a ringatást nem segédeszközzel, hanem a két karoddal végzed. A pici számára megnyugtató a közelséged, így biztos lehetsz benne, hogy rövid időn belül álomba szenderül. Ezek után csak az okozhat gondot, hogy az idilli állapot akkor is fennmaradjon, amikor beteszed a kiságyba.



Pólya

Csecsemőkorban sok babánál remek altató módszernek bizonyul a pólyázás. A kisbabák számára ez a szoros anyag egyáltalán nem a fullasztó fogságot idézi, sokkal inkább az anyaméh meleg ölelését. Ez az érzés pedig pillanatok alatt álomba szenderíthet egy bömbölő apróságot is.




2015. július 26., vasárnap

Hogyan neveljük gyermekünket

Ha  nem  akar ,vagy  nehezen  alszik  el a   gyerek.
Itt  hasznos   ötleteket  talász.
A  cikket a   Femina   oldalán  találtam.





Különleges hógömbök

Az esti mesék segédeszköze lehet egy parányi mesevilágot magába záró hógömb, melyben színes csillámok kavarognak. Kinevezheted szörnyűző varázsgömbnek is, mellyel békésebbé teheted a gyerek fantáziavilágát. Az éjjeli lámpa fénykörébe állítva barátságos és harmonikus környezetet teremthet.





Színes szélforgók

A sötétben foszforeszkáló szélforgókat meglepően olcsón beszerezheted, ráadásul már nemcsak klasszikus formában találhatóak meg a kínálatban. Vannak mesefigura alakúak is, melyeket damillal akár az ágy fölé, a falra is felfüggeszthettek






Alvós maci

Egy puha, ölelgethető Teddy mackó állandó lakója lehet a gyereked ágyának. Az éjszakáktól szorongó csemetédnek történeteket szőhetsz lefekvés előtt bátor plüssbarátjáról, akivel mesés kalandokat élhet át álmában. A kisebb termetű alvótársat nyaralni is magatokkal cipelhetitek, így biztonságérzetet nyújthat a kicsinek az idegen környezetben. Ha fel is riad éjjelente, a macit magához szorítva hamar megnyugszik, ezáltal könnyebben visszaalszik.





2015. július 25., szombat

Aladdin Walt Disney rajzfilm

Hol volt   hol  nem volt
Üdvözlégy   Agrabában  ,  a   rejtelmek   városában,  a  bűvölet   honában.
Ne   tévesszen  meg  a    közönséges   küllem, mint  a  legtöbb  esetben ,  mert  itt
sem   a   külső    számít,   hanem az  amit   a  belseje   rejt.  Nem   akármilyen  lámpa   ez,
mert    megváltoztatta  egy   fiatalember  életét. .A   fiatalember  is ,  akárcsak   ez a lámpa  itt
nem   volt  több,  mint  aminek  látszott,   "   Egy   csiszolatlan   gyémánt . "
Akarod   hallani  a   történetét?
Éjszaka   volt,   sötét   éjszaka.   Egy  sötét  alak  várakozott,  sötét  szándékkal.
Ó   volt  Jafar,  a  szultán   udvari   varázslója.  Évek   óta  kereste  a  sivatagban   a   kincses
barlangot   és   végre  megtalálta,   de   a  barlangba   nem   léphet  be  más csak  az    kinek
szíve  is  maga   egy   kincs   "   Egy   csiszolatlan   gyémánt . "  Ő   volt   Aladdin,  egy
furfangos   utcagyerek,   aki  a  barátjával,   Abuval  a   kis  majommal   élt   és   segítettek   a   szegényeken.  Közben   a   szultán    férjet   keress  a  lányának,   de   Jázmin   mindenkit   kikosarazz.
Kiszökik   a  palotából  és   az  utcán   összetalálkozik    Aladdinnnal,   aki  próbálja  megmenteni,
de  végül   az  őrök  elfogják   őket.   Jafar  kihasználja   Aladdin   hiszékenységét  és   elviszi  a
kincses  barlanghoz,  de  neki   csak  a  lámpás   kell,  hogy   megvalósíthassa   gonosz   tervét..
Aladdin   rájön   a  lámpás   titkára,   majd   Jafar   gonosz   tervére  is,  aki   a  világ   ura  akar  lenni.
Rá   hárul   ez   a   feladat,  hogy   megállítsa   a   gonoszt.  Végül   elnyeri   Jázmin   szerelmét  is.
















2015. július 23., csütörtök

Hogyan neveljük gyermekünket

Hogyan  altassuk  el  gyermekünket?
Itt  ötleteket  találsz,   ha   már  semmi sem jut  az  eszedbe.
A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam



Zenélő mesekönyv

Vannak kifejezetten altató jellegű mesekönyvek, melyek néhány kellemes, nyugtató dallamot is ontanak magukból. Ez a dolog is csak veled válhat be igazán, vagyis csak segíthet abban, hogy megkönnyítsd a csemetédnek az alvásra hangolódást a közösen eltöltött bensőséges, mesélős percekkel.



Szundi párna

Bármilyen mesefigurás kispárna megteszi, akár egy apróbb is, amit a gyerkőc magához ölelhet alvás közben. Az olcsóbb kategóriák nem tudnak zenélni, de ez nem is lényeges. A szundipárna ugyanis egy anyaillatú darabkája a biztonságos otthonnak, amire te magad is rásegíthetsz. Ügyelj rá, hogy mindig olyan öblítőillata legyen, mint a te ruháidnak.




Ágy fölé függesztett játékok

A kiságyra szerelhető, lelógós játékszerkentyűvel elterelheted a baba figyelmét a sírásról. Amikor nagyobbacska lesz a csemetéd, a játékfigurákat leszerelheted a szerkezetről, és a lámpaburára aggathatod. Az egész kiskorát végigkísérő játékok sokkal kedvesebbek a gyerek számára. Ahogy fejlődik a fantáziája, együtt mesébe illeszthetitek a jól ismert figurákat, felruházva őket mindenféle tulajdonságokkal.





2015. július 22., szerda

Hogyan neveljük gyermekünket

Ha   nem  tud  gyermeked    elaludni.
Pár  ötlet,  talán  neked  is    segít,  ha már   nincs   semmi  ötleted.
A  cikket a  Femina  oldalán találtam
Ötletes   alvássegítő  szerkentyűk

Zenélő doboz

A régimódi, kurblis zenélődobozok egész olcsón beszerezhetők, és megédesítik a lefekvés előtti perceket. A legtöbbjükből egy bohóc vagy valami kedves kis állatka ugrik elő a dallam végéhez érve, mintha csak jó éjszakát kívánna a gyerkőcnek. Ha vidámabbá szeretnéd tenni a hisztivel induló alvásidőt, egy ilyen kütyüvel mosolyt csalhatsz a porontyod arcára, így ő is nagyobb kedvvel bújik majd ágyba. Az esti rituáléba úgy is beültetheted, hogy a meseolvasás után közösen énekeltek az altató zenére, ami lenyugtatja a kicsit.





Meselámpa

Ha a kis lurkó fél a sötéttől, érdemes szert tennetek egy hangulatos fényű meselámpára, mely színes formákat világít a falra, így elűzi a sötét, mogorva árnyakat, melyekbe szörnyeket képzelhet a gyerek. Amennyiben egész éjszaka szükség van a varázsfényre, ügyelj rá, hogy ne papírburás, tűzveszélyes szerkentyűt válassz. Egy konnektorba dugható, foszforeszkáló jelzőfény is helyettesítheti az éjjeli lámpát, mely mesefigurákban is kapható.







Éneklő-beszélő plüssállatkák

A nagyobb társaik sajnos elég drágák, de a kínálatban megtalálhatóak a kisebb, egymondatos vagy egydalos verzióik is, melyek jóval barátibb áron kaphatóak. A gyerek kedvenc dalát éneklő kiskutyus, esetleg egy jó éjszakát kívánó Micimackó szintén kedves része lehet a lefekvési rituálénak.




2015. július 21., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

Kedvenc   gyerekjátékok
Tippek ,  ha  már nem jut  eszünkbe  semmi, hogy
mit  játszon a gyerek.
A  cikket a  Femina  oldalán találtam




Bújócska

Nem minden szórakozáshoz kell játék, elég, ha gyerekből van sok! Az egyszerű bújócska mellett minden generációnak vannak újabb és újabb kiszámolós játékai, figyeld meg, gyermeked korosztályában mi a menő, és ha nincsenek társai, játssz vele te is!








Homokozás

Gyerekszemmel a homokozó korántsem koszfészek, hanem feneketlen játszóház. Ha még víz is van a közelben, és néhány remek műanyag eszköz, a kicsik órákig is képesek elbabrálni a különös közeggel. Csak arra ügyelj, nehogy valami nagyon nem odavalót találjon a homokban: ez esetben még azelőtt avatkozz be, hogy a kóstolási tesztet végrehajtaná.












Fürdés

Bár pici korban nem sok gyerek rajong a fürdésért, később a legtöbben örömmel lubickolnak Különösen, ha néhány kedves játékot is mellékelsz a fürdőbe: ez esetben az lesz nehéz, hogy még a fürdővíz kihűlése előtt kihalászd a kádból porontyodat.


2015. július 19., vasárnap

Hogyan neveljük gyermekünket

Kedvenc  gyerekjátékok
A  cikket a  Femina  oldalán   találtam


Matchbox

Bár a kislányok számára valószínűleg nehezen érthető, mi olyan izgalmas egy apró autóban, a kisfiúk akár órákig el tudnak lenni autógyűjteményükkel. Versenyeznek, vagy egyszerűen csak felvonultatják őket: szerezz be párat csemetédnek, hogy ő se maradjon ki a karavánból!



Játszótér

Szerencsére egyre több gyerekbarát játszótér van a városokban, így nem kérdés, hogy hová vidd a gyerkőcöt, ha van egy kis szabadidőtök, és kisüt a nap. Móka közben nem árt, ha fél szemedet a kicsin tartod, de túl aggodalmasnak sem kell lenned: a játékba néhány esés is beletartozik







Főzés

A gyerekek imádnak kísérletezni, és nem csak azzal, amit a szabadban találnak, a lakásban található dolgokkal is. Egy közös főzés is remek alkalmat szolgáltathat a játékra. Ha bohóckodik, nevess együtt gyermekeddel, de azért azt is tanítsd meg neki, hogy az ételt elsősorban enni kell, és malackodni nem szabad vele.