2016. február 23., kedd

Hogyan neveljük gyermekünket

Hogyan segíthetünk gyermekünknek az érzékszervi fejlesztés módszereivel? 

Minden szülő első gondolata, mikor megtudja, hogy gyermeke lesz, hogy egészséges legyen az apróság. Már a terhesség alatt is tehetünk csemeténk egészségéért, megszületése után pedig hatalmas figyelmet kell fordítanunk rá. Segíthetünk neki, hogy teljes életet élhessen, és hogy megfelelően fejlődhessen az érzékszervi fejlesztés segítségével.

 Érzékszervi fejlesztés az iskolában

Ahogy a felnőtt ember, úgy a gyermek esetében is az ép érzékszervek önmagukban nem elegendőek a jó működéshez. Nagyon fontos, hogy az ingerek értelmezése pontos legyen, hogy a környezetéből érkező ingereket pontosan értelmezze a gyermek. Ez a tanulás előfeltétele. Az érzékszervi fejlesztés ebben segít, de fontos, hogy az iskolai oktatási rendszer mellett a szülők is segítséget nyújtsanak csemetéiknek.

A hagyományos iskolák főként a látásra, hallásra építenek, hiszen a tanár jó esetben egyszerre mondja a tananyagot, valamint szemlélteti. A gyakorlat közelibb pedagógiai módszerekkel dolgozó iskolákban vannak olyan foglalkozások ahol a többi érzékszerv is részt vesz a tanulási folyamatba




Mikor időszerű az érzékszervi fejlesztés?

Egész kisgyermekkortól oda kell figyelnünk gyermekünk testi-lelki fejlődésére. Sőt, ebben az esetben fontos, hogy minél kisebb a gyermek, annál jobban szem előtt tartsuk, hogy minél több érzékszervére ható játékot játsszunk vele:
  • hallására hatunk beszéddel, énekkel,
  • látására igényes, szép színű játékokkal,
  • tapintására azáltal, hogy különböző anyagú tárgyakkal találkozik,
  • szaglás – szerencsére már ilyen típusú játékokat is terveztek, hiszen ez az érzékszervünk kicsit mostoha a játékgyártás piacán,
  • ízleléses játékokat érthető módon nem gyártanak, ez otthon a konyhában az anyák feladata.
Az érzékszervi fejlesztés egyik leghatékonyabb módja az önfeledt játék! A Granna Érzékek Sorozat Szimat – Játék Szaglással azon ritka játékok egyike, mely a szaglásunkra hagyatkozik. Kis műanyag fiolákba zárt szagokat kell felismerni, és a képekhez párosítani. Ovis korosztálynak nagyszerű fejlesztő játék.
Farkas Eszter, Az ÜgyesGyerek Központ vezető szakértője
Forrás :  ügyesgyerek.com