2016. február 21., vasárnap

Hogyan neveljük gyermekünket

Gyermekünk az önállóság útján 

Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk önálló felnőtté váljon, képes legyen egyedül döntéseket hozni és megállni a helyét az élet bármely területén.

Ahhoz, hogy ez kialakuljon, fontos, hogy már gyermekkorában kapjon az életkorának megfelelő feladatokat a gyermekünk, melyeket egyedül is meg tud oldani.



Hagyjuk önállóan próbálkozni!

Az önállóságra való nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Már babakorban, ha hagyjuk, hogy egyedül fedezze fel lakást vagy nem zárjuk be a járókába, hanem megengedjük, hogy oda másszon, ahová szeretne, szabadságot adunk neki, hagyjuk, hogy egyedül próbálkozzon, egyedül érje el céljait, akkor ezzel önbizalomra és önállóságra tanítjuk.

Már egy óvodás is tud segíteni, s kimondottan szereti is, ha valami fontos dolgot bízunk rá. Amikor látjuk, hogy nem megy a gyermeknek, akkor se végezzük el helyette a feladatot. Segítsünk neki, bátorítsuk, motiváljuk. A sikerélmény újabb próbálkozásra fogja buzdítani őket.

Azzal, hogy megengedjük neki, hogy segítsen apának szerelni, vagy anyának a konyhában, hihetetlenül erősítjük azt az érzését, hogy ő fontos azáltal, amit csinál.



Tanuljunk tanulni!

Nagyon fontos, hogy amikor gyermekünk iskolás lesz, akkor a kezdetektől fogva próbáljuk meg az önálló tanulásra szoktatni. Ha mindig ott állunk mellette, számon kérjük és az első kérésre megoldjuk helyette a feladatokat, akkor később sem lesz képes egyedül boldogulni.

Vannak olyan gyermekek, akik első pillanattól kezdve természetes dologként érzik azt, hogy ne segítsünk. Mások pedig folytonos megerősítést, visszajelzést várnak tőlünk.

Természetesen az önálló hatékony tanulás is tanulható. Az első és legfontosabb dolog az önálló tanulás elsajátításában, hogy megtanítsuk gyermekünket arra, hogy megtervezze:
  • mit fog tanulni,
  • milyen sorrendben
  • mennyi időt szán egy-egy feladatra
  • próbálja figyelni tanulás közben az időt, hogy ne kalandozzon el
  • s a végén mindenképpen csináljon önellenőrzést.
Ha már ebben az életkorban megtanulja, hogy a feladataival saját magának kell megbírkózni, akkor később sem kell állandóan mellette ülnünk, s felnőtt korában is önálló lesz, aki nem csak irányítás alapján tud feladatot elvégezni.
Forrás:  ügyesgyerek.com