2015. október 24., szombat

Hogyan neveljük gyermekünket

így  lesz  jó  tanuló a  gyerekből.
A  cikket  a  Femina  oldalán  találtam.
A  gyerekek  életében  is  fontos  az  időbeosztás.
Jó  ha  már  kis  korban  megtanulja,  hogy  mit  mikor ,
hogyan  csináljon. A  leckéket  is  érdemes  beosztani,hogy
mikor  melyiket  tanulja  meg. Érdemes  először  a  könnyebbet
megcsinálni  és  utána  marad  elég  ideje  a  nehezebb  feladatokra  is.


Helyes táplálkozás

A vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozásnak nagy szerepe van a gyerek fejlődésében, ám egyúttal abban is, hogy mennyire vág az esze. Az optimális agyműködéshez energiára, tápanyagokra, vitaminokra van szüksége a szervezetnek. A fehérje ebből a szempontból elengedhetetlen a kicsik számára, de vannak kifejezetten agypörgető táplálékok. Az amerikai kutatók például a spenót rendszeres fogyasztását ajánlják a gyorsabb tanulás érdekében. A zöldborsó pedig sok B-vitamint tartalmaz, ami az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.






A tévénézés ellustít

A gyerkőc idejébe érdemes úgy belekalkulálni a tévézést, hogy az ne menjen se a tanulás, se a lefekvés kárára. A tévé bámulása ellustítja a gyereket, így nem sok kedve lesz majd nekigyürkőzni a leckének. Közvetlenül lefekvés előtt pedig azért káros, mert nehezebben aludhat el a lurkó.






 

Levezetés

Szintén fontos, hogy ne húzódjon nagyon későre a lecke befejezése, vagyis a tanulás és a lefekvés között legyen valami átmenet, amikor a gyerek kedvére játszhat. Ez olyan az igénybe vett agynak, mint sportolás után az izomzatnak a levezető gyakorlat. Legyen kikapcsoló hatású ez a tevékenység, amiben jól érezheti magát a csemetéd. Az esti mese se maradjon el, amikor ellazulhat a kicsi, és szabadjára engedheti a fantáziáját. Ez így sokkal nyugodtabb alvást eredményezhet, mintha az íróasztal mögül esne be az ágyba.